dimarts, 1 de novembre del 2011

PANELLETS, CASTANYES I BONIATOS


Avui dedicat a reivindicar la nostra tradició de la Castanyada, dins d’aquest mon cada cop més globalitzat s’associa cada cop més a Halloween i hem de fer un esforç per no deixar perdre la nostra Castanyada. Podem enriquir-nos amb altres tradicions, però el que no podem fer es substituir les nostres.

Quan arriba la tardor i en principi el fred retornen les festes a la vora del foc, és una festa popular de Catalunya que se celebra el dia de Tots Sants tot i que últimament s’ha desplaçat a la vigília. Com el mateix Halloween, prové d’una antiga festa ritual funerària. Consisteix amb menjar castanyes, panellets i moniatos i la beguda típica és el moscatell.

Us poso la recepta dels panellets treta d’un llibre de la Carme Ruscalleda:

Ingredients:

½ kg d’ametlles en pols
350 gr de sucre
150 ml. d’aigua mineral
1 clara d’ou
A més d’uns 200 gr de pinyons, codonyat, coco ratllat, ametlles a trossets petits..........

Preparació:

1.-  Mesclar dins una cassola prou ample el sucre i l’aigua, arrencar el bull per convertir-lo en xarop. Abocar-hi les ametlles en pols i no parar de remenar contínuament fins a fer una pasta lligada que es desprèn de les parets uns 2 minuts. 

2.- Apartar del foc i deixar refredar. Incorporar a la mescla la clara d’ou sense muntar, remenant bé. Deixar reposar la pasta unes 2 hores a la nevera. És molt pràctic fer la pasta mare la vigília.
La pasta mare permet fer totes les combinacions que se us acudeixin: els clàssics arrebossats d’avellana o de ametlla, a barrejar la pasta mare amb cafè mòlt o ratlladura de llimona o taronja.



Els de pinyó: Que hem d’anar formant boletes petites i regulars i arrebossar-los amb els pinyons. Els podem anar col·locant en una plata sobre paper per anar al forn i pintar-los pel damunt  amb el rovell d’ou, mesclat amb sis gotes d’aigua.

Fornejar a 200º , pocs minuts, només el temps de daurar els pinyons i deixar l’interior ben tendre.

Orientació uns 6 minuts de forn

Els de coco: Amassar la pasta mare amb el coco ratllat i donar la forma que vulguem.
Fornejar a 200º també molt pocs minuts

Orientació un 4 minuts de forn 

Els de Codonyat: Estirar la pasta mare amb el corró, entre dos papers de forn siliconat, aconseguir un gruix d’un cm. Tallar-la a quadrats prou grans per embolicar uns tacs de codonyat d’1 cm. X 1 cm. De mida. Tancar aquesta mena de  paquet donant-li bona forma, com un cub i arrebossar-los de sucre.

Fornejar pocs minuts just el temps de fer una crosteta i deixar l’interior inalterat.

Orientació un 5 minuts.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...