dilluns, 15 d’agost del 2011

LA SALSA DE TOMÀQUET


Ara a l’estiu podem trobar tomàquets ben madurs, que ens permetran preparar la salsa de tomàquet i tenir-la a punt durant els mesos d’hivern, que ens pot servir per a infinitat de plats, la qual és fàcil i senzilla de fer. Podem utilitzar els tomàquets del tipus pera que són molt bons i a part de color vermell intens, de tota manera podem fer servir altres tipus de tomàquet, el més important és que siguin ben madurs i ben vermells.

Ingredients:
1 kg de tomàquet triturat natural
3 grans d’all
Oli d’oliva verge “de primera premsada en fred” i sal marina

Preparació:

1r.- Escaldar els tomàquets, els hi farem uns talls en forma de creu a la base, els posarem en una cassola amb aigua calenta i els deixem una fins que veiem que la pell comença a aixecar-se pel lloc on els hi hem fet els talls.

2n.- Pelem els tomàquets, i els hi traiem les llavors, els podem triturar amb una batedora o tallar-los a daus molt petits.

3r.-  En una paella hi posem l’oli i els alls tallats ben petits i els sofregim a foc lent a continuació afegim el tomàquet, la sal i el sucre ho tapem i en més o menys uns 30 minuts la tindrem feta.

També podríem fer-la amb el tomàquet ja triturat, que podem comprar a qualsevol supermercat.


De tota manera actualment la faig a la thermomix:

Preparació:

1r.- Triturem els tomàquets uns 30 seg. a vel 8, que quedi un puré fi, per evitar trobar els trossos de pell. Hem de triturar el tomàquet abans, perquè si fem la salsa i posteriorment ho triturem tot, aquesta ens quedarà d’un color carbassat. Reservem el puré de tomàquet.

2n. En el vas posem uns 50 cc d’oli i els alls pelats, i els triturem 10 seg. a velocitat 4 o 5, baixem les restes de les parets del vas i programem 5 minuts a 100º i velocitat 1, afegim els tomàquets triturats i que havíem reservat i la sal i programen 30 m. temperatura 100º i velocitat 2, passat aquest temps comprovem si ha quedat prou espessa i si no fos així afegim més temps. Podríem afegir 10 minuts més perquè evapori més aigua i tenir la salsa més concentrada. Abans de donar-la per acabada comprovem si la tenim al punt de sal.

Tant bon punt s’acabi el temps, omplirem els pots de vidre(que ja tindrem esterilitzats) els taparem amb força i els posarem de cap per avall, jo els tinc unes 12 hores així i després ja els tenim a punt per a quan els necessitem. També la podríem congelar

Aquesta és la salsa de tomàquet bàsica, la qual té variacions, amb ceba i altres amb verdures com pastanaga, porro i fins i tot amb vi.

Salsa de tomàquet amb ceba:

Ingredients: 1 kg de tomàquets evidentment madurs, els 3 grans d’all i una ceba mitjana, la sal marina, els 50 cc d’oli d’oliva i si volem una mica pebre negre.

I seguiríem la mateixa preparació posaríem l’oli al vas junt amb els alls i la ceba a trossos, trituraríem 10 segons a velocitat 4 o 5 i ja seguiríem la mateixa programació anterior.

Particularment hi poso una pastanaga per no tenir que posar el sucre, el qual hauríem d’utilitzar el menys possible. L’afegeixo al mateix temps que la ceba i l’all i la resta tot igual.



2 comentaris:

  1. Deixar-ho 12 hores cap per avall equival a fer el bany maria? És una manera de fer el buit? Durant quan de temps ho pots conservar fet d'aquesta forma?

    Gràcies.

    ResponElimina
  2. Fa uns dies que tinc el bloc una mica abandonat, contesto tard.M'ho van estar comentant que aquesta era una forma de fer el buit i últimament així ho faig, omplint fins dalt, tancant bé i girant el pot al revés d'un dia per l'altre i guardat en un lloc fresquet. Les quantitats que faig tampoc són excessives i fins a dia d'avui no he tingut problemes.

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...