dissabte, 12 de març del 2011

LA XOCOLATA: LA BEGUDA, LA SALSA I LES POSTRES DE CULLERA

Dins dels cursos i demostracions que es fan a l’aula de cuina de Plaça de Cuba de Mataró, han fet una explicació, iniciació i tast de xocolata a càrrec de Claudi Uño de la Pastisseria Uño de Mataró http://www.pastisseriauno.com/ , que l’any 2008 va estar guardonat com a millor jove artesà alimentari innovador per la Generalitat de Catalunya, on es premiava la iniciativa de Torrons d’Autor, que ja fa 15 Nadals que es fan en aquesta pastisseria, la qual treballa amb matèria d’alta qualitat i és tot un referent a Catalunya.
Primer ens han passat un petit vídeo sobre la producció del cacau, mentre explicava els orígens i el procés d’ elaboració de la xocolata. Des de  l’Àfrica ho hem anat seguit i que a dia d’avui continua sent totalment artesanal i que funcionen a través de les cooperatives. Actualment el primer productor mundial és Costa d’Ivori.
A continuació hem fet un tast molt interessant de xocolata de diferents orígens i percentatge de cobertures negres, ens ha explicat que per fer el tast cal primer mastega una mica i fondre a la boca, també si ens tapem el nas mentre ho fem i un cop dissolta la xocolata el destapem, notarem de cop molt més les sensacions. Hem pogut tastar 1r. Cacau al 100%, 2n.- un cacau al 56% , 3r.- Xocolata de Brasil d’un 62%, 4t.- Xocolata de Madagascar d’un 64 %, 5ê.- Xocolata de Sao Thome d’un 70% i 6éna i última de Guanaja del 70%.

Ens ha donat la recepta de la pasta per fer les creps dolces i diferents idees per a farcir-les.

Aquí us poso les equivalències amb xocolata de cobertura per fer:

Beguda de xocolata:    150 gr. de xocolata   i     500 gr. de llet
Salsa o fondue:              600 g   de xocolata   i      500 gr. de llet
Postres de cullera         800 gr. de xocolata   i      500 gr. de llet.

Per fer la salsa de xocolata cal posar a bullir la llet i un cop calenta posem la xocolata amb la meitat de la llet hi ho anem remenant fins que es quedi desfeta i torni a brillar posem la resta de la llet, en aquest moment posem la batedora a màxima potència de baix a dalt i ja la tindrem a punt, la podem fer d’un dia per l’altre. La posem en un recipient i la tapem amb paper film i el qual ha de tocar la superfície de la xocolata per evitar és faci una capa al damunt.

Amb  l’equivalència de postres és la que ens serveix per fer les trufes. També ens servirà per fer el farciment de les creps, fem un triangle i les acompanyem amb la salsa.

Exemples: Xocolata i nous o Xocolata i plàtan i la salsa pel damunt. També podríem fer un biquini, les dues llesques de pa la xocolata al mig, sense arribar als extrems i sense pressionar molt fem el biquini
.
Posteriorment hem pogut provar uns vasets amb melmelada de taronja, fruits secs cruixents ( podrien ser pistatxos....) i la xocolata de postres.

Ens ha explicat que podem fer la melmelada de taronja, traiem els dos extrems o pols de la taronja, la partim a quarts amb pell i tot i posem en una paella amb el 40% de sucre i la fem bullir un parrell de minuts i posteriorment la triturem. És pot fer molt bé amb la thermomix.


Un altre vaset amb la xocolata cremosa a baix, la semi liquida amb un cruixent al mig i al damunt nata sense sucre i unes boletes cruixents al damunt. No pot anar a la nevera.

Realment estaven boníssim i que segur que faré a casa.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...