diumenge, 20 de març del 2011

CREMA CATALANA

Si volem mantenir les nostres tradicions el dia 19 de març hem de fer la crema de Sant Josep.
Són unes postres típiques de la cuina catalana, antigament eren les postres dels diumenges i dies festius.
La crema catalana ja apareix al llibre del Sent Soví. La recepta té els mateixos ingredients que en el seu origen a excepció que podem substituir el midó per la farina de blat de moro.


Ingredients:  ( 4 persones)
½ litre de llet
Pell de llimona
1 branca de canyella
150 gr. de sucre
4 rovells d’ou
30 gr. de midó o farina de blat de moro (Maizena)

Preparació :
Hem de tenir present perquè ens surti bé la crema:

1r.-  Que la mida de llet i la de midó han de ser clavades:
½ litre de llet li corresponen 30 gr. de midó
1 litre de llet li corresponen  50 gr. de midó
Hem de barrejar el sucre i el mido amb una forquilla

2n.- Tots els ingredients s'han de posar al foc en fred.

3r.- Anar remenant fins que faci la primera bombolla i treure del foc. 

Un cop feta la crema la posem en cassoletes de fang i la deixem refredar i posteriorment la posem a la nevera fins el moment de servir que és quan li posem el sucre pel damunt i amb un cremador o bufador la cremem, és el contrast de la suavitat de la crema amb el cruixent del caramel calent.


THERMOMIX:

Preparació:

1r.- Posar  la papallona a les ganivetes, incorporem tots els ingredients i programem  8m. temp. 90º i velocitat 1 ½.

2n.- Un cop ha acabat el temps la deixem girar 1 minut més aproximadament sense  temperatura, per evitar que es talli la crema, retirem la pell de llimona i la canyella i la posem en cassoletes individuals i les deixem refredar.

3r.- Abans de servir posem força sucre i la cremem amb un bufador o estri adequat.


INTOLERANTS A LA LACTOSA O A LA PROTEÏNA DE LA LLET

Si fóssim intolerants a la lactosa la podríem fer amb les llets que actualment hi ha al mercat que no la tenen, però en el cas d’intolerància a la proteïna de la llet ho faríem amb beguda d’arròs o de civada.

Aquest cop l’he fet amb beguda d’arròs i seguint les mateixes quantitats de tots els ingredients i ha quedat molt bona.

També podríem fer-la amb sucre de canya integral, però hem de tenir en compte que el color de la crema agafaria una tonalitat més fosca.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...